02 Μαΐ 2017

Η χρήση της οπτικοποίησης

Του Coach Λευτέρη Κακαβούλη, MBA

Με την οπτικοποίηση (εννοούμε τη δημιουργία νοητικών εικόνων) προσπαθούμε να συντονίσουμε το μυαλό και το σώμα αρμονικά έτσι ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους αποτελεσματικά στην εύρεση της επιθυμίας ή του στόχου και την υλοποίησή του.
“άνευ αιτίου ουδέν εστιν” Αριστοτέλης.

Ο νόμος της αιτίας-αποτελέσματος μάς λέει ότι αυτό που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε θα έχει ένα ή περισσότερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση «ό,τι σπείρεις θα θερίσεις», για παράδειγμα, αν φυτέψουμε σπόρους ντομάτας, θα φυτρώσει ντοματιά και θα πάρουμε ντομάτες. Ομοίως, αν σπείρουμε σκέψεις, θα γίνουν συμπεριφορές και θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο εγκέφαλος μας είναι φτιαγμένος να αντιλαμβάνεται ό,τι μπορεί να δει σαν εικόνα. Για παράδειγμα, λειτουργεί όπως το GPS. Έχοντας σχηματίσει μια εικόνα ως πρότυπο (ή προγραμματίσει με ξεκάθαρες σκέψεις), μπορεί να προχωρήσει σε πράξη.

Σύμφωνα με τον J. Canfield, μέσω της συνεχούς χρήσης της οπτικοποίησης συμβαίνουν τρία πράγματα:
a. Προγραμματισμός του μυαλού για την επίτευξη όλων εκείνων των στοιχείων που βοηθούν στην επίτευξη του στόχου.
b. Ενεργοποίηση του ασυνείδητου μυαλού για την δημιουργία λύσεων στην πορεία υλοποίησης των στόχων.
c. Δημιουργία νέων επιπέδων κινητοποίησης

Σύμφωνα με την επιστήμη της νευροφυσιολογίας, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη μετάδοση σημάτων –η επεξεργασία αισθητικών πληροφοριών, ο προγραμματισμός κινητικών και συναισθηματικών αποκρίσεων, η μάθηση και η μνήμη– πραγματοποιούνται από διασυνδεόμενα σύνολα νευρώνων. Ο Flourens (1823), έγραψε: «Όλες οι αντιλήψεις, όλες οι βουλήσεις καταλαμβάνουν την ίδια θέση σε αυτά τα (εγκεφαλικά) όργανα Ø οι λειτουργίες της αντίληψης, της σκέψης, της βούλησης αποτελούν, επομένως, στην ουσία μία λειτουργία».

Η σύνδεση των νευρικών κυττάρων βασίζεται σε οτιδήποτε μαθαίνουμε, βιώνουμε, οραματιζόμαστε και πραγματοποιούμε. Είμαστε ως ανθρώπινα όντα το σύνολο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων μας. Οι λέξεις και το σώμα απλώς εκδηλώνουν αυτό που είμαστε. Σύμφωνα με τον L. Kastrinakis (2014), είναι συναρπαστικό το πώς ενστερνίζεται κάποιος μια ιδέα, μια σκέψη και μέσω των συνάψεων που δημιουργούνται στον εγκέφαλο του κατορθώνει να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για τον εαυτό του και τους γύρω του.

Με την οπτικοποίηση βλέπουμε, πως η επικέντρωση της προσοχής μας επιδρά καταλυτικά στο πως νιώθουμε και πως βιώνουμε την κάθε στιγμή. Το πώς σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και το τι εικόνα δημιουργούμε για αυτόν στον εγκέφαλο μας, καθορίζουν το ποιοι είμαστε στην καθημερινότητά μας. Παράδειγμα, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αρνητικές σκέψεις και μνήμες από το παρελθόν δημιουργούμε συγκεκριμένες συνδέσεις και ενισχύουμε συγκεκριμένα νευρικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να προετοιμάζουμε συνθήκες για να ξανανιώσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Αν, αντίθετα, επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε υγιείς στόχους με νόημα, καταλήγουμε να βιώνουμε αυτά που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και τη ζωή μας.