Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η εμπιστοσύνη είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο ενός αρμονικού, συνεργατικού και αποτελεσματικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι οργανισμοί που έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων είναι συνήθως επιτυχείς, εκείνοι που δεν, συχνά δεν είναι. Έτσι, η διοίκηση συχνά ρωτάει “πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη στο εργατικό δυναμικό και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να το χάσουμε”; Λοιπόν, όλα ξεκινούν από την κορυφή, αφού η εμπιστοσύνη – και η αξιοπιστία – μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η κορυφαία διοίκηση θέσει το παράδειγμα και στη συνέχεια χτίσει αυτό το παράδειγμα σε κάθε τμήμα και μονάδα. Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν πέντε εξαιρετικοί τρόποι για τους ηγέτες να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στις ομάδες τους και πέντε γρήγορους τρόπους για να το χάσουν. Πρώτα εξετάστε πώς να το δημιουργήσετε.
1. Καθιέρωση και διατήρηση ακεραιότητας. Είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης σε κάθε οργάνωση. Η ακεραιότητα πρέπει να ξεκινά από την κορυφή και μετά να κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση υποσχέσεων και πάντα την αλήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο θα ήταν. Εάν οι άνθρωποι της έχουν ακεραιότητα, μπορεί να γίνει πιστευτός.
2. Επικοινωνήστε το όραμα και τις αξίες. Η επικοινωνία είναι σημαντική, καθώς παρέχει την αρτηρία για πληροφορίες και αλήθεια. Με την επικοινωνία του οράματος του οργανισμού, η διοίκηση καθορίζει πού πηγαίνει. Γνωρίζοντας τις αξίες της, καθορίζονται οι μέθοδοι για να φθάσουν εκεί.
3. Υπολογίστε όλους τους εργαζομένους ως ισότιμους εταίρους. Η εμπιστοσύνη δημιουργείται όταν ακόμα και ο νεότερος αρχάριος, ένας μερικής απασχόλησης ή ο χαμηλότερος μισθωτός υπάλληλος αισθάνεται σημαντικό και μέρος της ομάδας. Αυτό ξεκινά με τη μη διατήρηση της διαχείρισης, καθώς και με το να βγούμε έξω και να συναντήσουμε τους εργαζόμενους. Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από ηγέτες που αναζητούν γνώμες και ιδέες (και τους δίνουν πίστη), γνωρίζοντας τα ονόματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους και αντιμετωπίζοντας τον κάθε έναν με πραγματικό σεβασμό.
4. Εστίαση στους κοινούς και όχι στους προσωπικούς στόχους. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι όλοι τραβούν μαζί για να επιτύχουν ένα κοινό όραμα, παρά μια σειρά προσωπικών θεμάτων, το αποτέλεσμα είναι η εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η ουσία της ομαδικής εργασίας. Όταν μια ομάδα λειτουργεί πραγματικά, οι παίκτες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.
5. Κάνετε πάντα το σωστό, ανεξάρτητα από τον προσωπικό κίνδυνο. Όλοι γνωρίζουμε τι είναι “σωστό” σε κάθε περίπτωση. Ακολουθώντας αυτή την ενστικτώδη αίσθηση και αγνοώντας τις προσωπικές συνέπειες θα δημιουργηθεί, σχεδόν πάντα, σεβασμός από τους γύρω μας. Υπό αυτή την άποψη θα έρθει η εμπιστοσύνη. Εντάξει, αυτό είναι το θετικό. Αλλά τι γίνεται με το αρνητικό – τους πέντε πιο γρήγορους τρόπους για να χάσετε την εμπιστοσύνη από τους συναδέλφους μας.
1. Πράξη και ομιλία ασυνεπής. Τίποτα δεν συγχέει τους ανθρώπους γρηγορότερα από την ασυνέπεια. Και αν η σύγχυση λόγω αντίθεσης είναι η μόνη σταθερά, η εμπιστοσύνη είναι βέβαιο ότι θα πέσει θύμα.
2. Αναζητήστε το προσωπικό και όχι κοινό όφελος. Εκείνος που βρίσκεται εκεί μόνο για τον εαυτό του, ειδικά σε ένα ομαδικό περιβάλλον, χάνει γρήγορα τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των άλλων.
3. Αποκτήστε πληροφορίες. Όταν τα κανάλια επικοινωνίας κλείσουν – τόσο από πάνω προς τα κάτω όσο και από κάτω προς τα πάνω – αρχίζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση πιστεύεται ότι είναι πραγματική. Μετά έρχεται η αμφισβήτηση. Οι αληθείς πληροφορίες πολύ συχνά έρχονται πολύ αργά ή δεν έρχονται ποτέ. Τότε η εμπιστοσύνη διαλύεται.
4. Πείτε ψέματα ή πείτε μισές αλήθειες. Η αδικία είναι ένας γρήγορος τρόπος για να σπάσετε έναν δεσμό εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι μπορούν να το δεχτούν μία φορά, ακόμα και δύο φορές, αλλά, όπως λέει και η παλιά παροιμία, “κάηκε δύο φορές …”
5. Να είστε στενόμυαλος. Η απροθυμία να εξετάσουμε άλλες ιδέες και απόψεις και / ή να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα τύπου “είναι ο δικός μου τρόπος ή πάρε δρόμο…”, σίγουρα θα αποκόψει την επικοινωνία και τελικά θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη.
Όταν εξετάζουμε τις πραγματικά επιτυχημένες οργανώσεις τόσο σήμερα όσο και χθες, βρίσκουμε ότι οι ηγέτες τους προωθούν αυτές τις πέντε αρχές δημιουργίας εμπιστοσύνης. Εξετάστε τους μεγάλους στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας (Αυγούστου Καίσαρα, Όλιβερ Κρόμγουελ και Τζορτζ Ουάσιγκτον), καθώς και τους πραγματικά αγαπημένους πολιτικούς ηγέτες (ναι, υπήρξαν κάποιοι: η Joan of Arc, ο Μέγας Πέτρος και ο Γκάντι). Αλλά υπάρχουν και μεγάλοι βιομηχανικοί ηγέτες (Henry Ford, Lee Iacocca και Jack Welch). Όλοι αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες έχτισαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανωτέρων τους, των συνομηλίκων και των υφισταμένων τους και αυτό ώθησε την επιτυχία και το μεγαλείο για τους εαυτούς τους, τις μονάδες, τις συμμαχίες και τις εταιρείες τους.