E-learning Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κυνηγών

“Κυνηγετική Ακαδημία”

www.hunting-academy.edu.gr

Επειδή τα θέματα της κυνηγετικής και περιβαλλοντικής παιδείας καθώς και των δυστυχημάτων κατά την άσκηση της θήρας είναι πολύ σοβαρά, εδώ και αρκετά χρόνια είναι επιτακτική η ανάγκη για εκπαίδευση και αναβάθμιση της παιδείας του κυνηγού και του σύγχρονου ρόλου που οφείλει να κατέχει στις μέρες μας

Αυτή την επιβεβλημένη ανάγκη φιλοδοξεί να ικανοποιήσει το προαναγγελλόμενο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης των κυνηγών με τίτλο “Κυνηγετική Ακαδημία”. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ένα μίγμα από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους επιμόρφωσης παγκοσμίως όπως είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση στο διαδίκτυο, eLearning, Online και πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει τη δυνατότητα να λάβει ο νέος αλλά και ο παλαιότερος κυνηγός την αναγκαία ειδική εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα όπως είναι: η αναγνώριση και η βιολογία των διαφόρων θηρεύσιμων και μη ειδών, η σχετική νομοθεσία, η αειφορική διαχείριση και προστασία της άγριας πανίδας, η ασφάλεια στη χρήση των κυνηγετικών όπλων, η κυνηγετική συμπεριφορά, η κυνοφιλία και η διαχείριση του κυνηγετικού σκύλου, καθώς και διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ορθολογική άσκηση της Θήρας στην χώρα μας.

Το εκπαιδευτικό υλικό και την επιμόρφωση επιμελούνται και θα παρουσιάζουν ειδικοί επιστήμονες, συνεργάτες Ανωτάτων Σχολών, Κυνηγετικών Οργανώσεων και ειδικοί εκπαιδευτές. Η ύλη είναι στην κατεύθυνση του σύγχρονου ρόλου που διακατέχει τον κυνηγό στις μέρες μας. Δηλαδή, του ρόλου του ως διαχειριστή της θηραματοπανίδας, προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος, του «καλλιεργητή» των βιοτόπων για την εν γένει ανάπτυξη, αναβάθμιση, διατήρηση και διαφύλαξη του θηραματικού πλούτου και της ισορροπίας των πληθυσμών του.

Μέσω του προγράμματος επιμόρφωσης “Κυνηγετική Ακαδημία” ο νέος κυνηγός και όχι μόνον, θα έχει την δυνατότητα να διδαχθεί όλα όσα αφορούν την βιολογία του θηράματος, το κυνηγετικό όπλο και τους κανόνες ασφαλείας, τον κυνηγετικό σκύλο, την κυνηγετική δεοντολογία, την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία θήρας, τεχνικές σε θέματα επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την διοίκηση και οργάνωση των Κ.Ο….

το κυνήγι στην Ελλάδα χρήζει την ορθή «μετάγγιση» στους νέους κυνηγούς

Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι, το από καταγωγής παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα χρήζει την ορθή «μετάγγισή» του στους νέους κυνηγούς εκτός από το οικογενειακό περιβάλλον όπου γεννιέται η πρώτη αγάπη για το κυνήγι. Η εκπαίδευση του κυνηγού θα έπρεπε να ήταν επιβεβλημένη, υποχρεωτική και προαπαιτούμενη για την έκδοση άδειας θήρας, όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.

Στις αναπτυγμένες χώρες, το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κυνηγετικής εκπαίδευσης, χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό της γνώσης που έχει αποκτηθεί και είναι απαραίτητο στους υποψήφιους νέους κυνηγούς, πριν από τις εξετάσεις που υποβάλλονται στον αρμόδιο κρατικό φορέα για την απόκτηση της άδειας κυνηγίου και της εγγραφής στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής τους.

θηρευτικη δραστηριοτητα και αειφορια

Με όπλο την γνώση, μόνο μέσω της κυνηγετικής παιδείας δύναται να εξασφαλιστεί ότι η θηρευτική δραστηριότητα μπορεί να υπηρετήσει τη συνετή χρήση των φυσικών πόρων. Η άσκηση του αειφόρου κυνηγίου είναι δικαίωμα και υποχρέωση των Ελλήνων κυνηγών σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο με ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό, ευέλικτο και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελούνται οι πλέον ειδικοί συνεργάτες του προγράμματος “Κυνηγετική Ακαδημία”, θα επιτευχθεί συστηματικά και μεθοδικά η αναβάθμιση του πολυσύνθετου ρόλου που καλείται να παίξει ο Έλληνας κυνηγός ως  σύγχρονος «χρήστης» του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειναι θεμα πολιτισμου!!!

Ο πολυδιάστατος ρόλος του κυνηγού στην σύγχρονη εποχή μας είναι ανάγκη να γίνει ο θεμέλιος κρίκος της προσωπικότητάς του, αποδίδοντας στην φύση που τον φιλοξενεί την ανάλογη εκτίμηση, αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα και την θέση του στην κοινωνία. Η φράση «ο κυνηγός βιώνει την φύση, δεν την αποστειρώνει» αποτελεί αξίωμα που θα πρέπει ο κάθε νέος κυνηγός να έχει καλά τοποθετήσει στην συνείδησή του.

Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής, είναι υπευθυνότητα, είναι φιλοσοφία, είναι δικαίωμα, είναι κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητη στην επόμενη γενιά, στα παιδιά μας.

Τα οφέλη πολλά. Η κυνηγετική και η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να είναι το μέλλον για το κυνήγι. Η συμμετοχή σε αυτήν σήμερα είναι προαιρετική, μπορεί όμως σύντομα να γίνει το αίτημα πολλών κυνηγών, που βλέπουν μπροστά, που οραματίζονται, που αντιλαμβάνονται μία μεγαλύτερη εικόνα, που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω αξιωμάτων, η αποστολή και ο σκοπός του προγράμματος “Κυνηγετική Ακαδημία” για την επιμόρφωση των κυνηγών (μέσω σύγχρονων μεθόδων  εκμάθησης όπως είναι το eLearning που διευκολύνουν ποικιλοτρόπως το εκπαιδευόμενο)  είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μέλλον του κυνηγίου στην χώρα μας. Το γεγονός της προσπάθειας για την υλοποίηση του από μόνο του είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο πρώτο βήμα.

Διαδικασια και μεθοδος εκπαιδευσης

Το πρόγραμμα “Κυνηγετική Ακαδημία” επέλεξε τη μέθοδο της διαδικτυακής απομακρυσμένης εκπαίδευσης “elearning” διότι αποδεδειγμένα σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, συμβάλει μέγιστα στην παροχή υψηλού επιπέδου Κυνηγετικής εκπαίδευσης, σε χρόνο βολικό, με εύκολη χρήση και αποτελεσματικό τρόπο εκμάθησης. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος είναι:

  • Βολική: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα on-line μάθημα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα – από την εργασία, στο σπίτι, στο δρόμο.
  • Ευέλικτη: Μπορείτε να ξεκινήστε και να σταματήστε την μελέτη όποτε θέλετε, μπορείτε να γυρίσετε πίσω, να αναθεωρήσετε ένα σημείο, μπορείτε να ακολουθήστε μια διαδικασία πολλές φορές.
  • Σύγχρονη: Η on-line μέσω eLearning εκπαίδευση μπορεί να γίνει διαθέσιμη σε οποιοδήποτε αριθμό ατόμων – όλα με το δικό τους στυλ και ταχύτητα και ρυθμό.
  • Οικονομικότερη: Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι, με τo eLearning επιτυγχάνεται μείωση του χρόνου που ο εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να βρεθούν εκτός του χώρου εργασίας, ελαχιστοποιεί την ανάγκη για ταξίδια και μετακινήσεις και σχεδόν καταργεί την ανάγκη για αίθουσες εκπαίδευσης πριν από την πρακτική στο πεδίο.
  • Συνδυαστική: – Οι προσέγγιση συνδυαστικής μάθησης γνωστής ως «Blended learning» οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά διατήρησης της γνώσης. Κάτι που επίσης βοηθάει σε αυτό είναι ότι τα μαθήματα μπορούν να ανανεωθούν και να επαναληφθούν όποτε χρειάζεται.

Εις ότι αφορά την διαδικασία εκπαίδευσης, το πρόγραμμα eLearning περιλαμβάνει στάδια προόδου (τεστ) με αυτόματη αξιολόγηση από το σύστημα, χωρίς παρεμβάσεις, ο δε βαθμός επιτυχίας αθροίζεται στο τέλος για την απόκτηση πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος επιμόρφωσης.

Συνεχίζοντας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης elearning του προγράμματος επιμόρφωσης “Κυνηγετική Ακαδημία” όσοι εκπαιδευμένοι κυνηγοί επιθυμούν, μπορούν να προχωρήσουν στην πρακτική εκπαίδευση η οποία θα γίνεται από ειδικούς εκπαιδευτές, σε επιλεγμένους χώρους – τοποθεσίες και όπου χρειάζεται με την παρουσία εντεταλμένων οργάνων των οργανώσεων και φορέων.

Με οπλο τη γνωση

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα κυνηγετικής επιμόρφωσης “Κυνηγετική Ακαδημία” δεν απευθύνεται μόνο σε νέους κυνηγούς και σε όσους θέλουν να συμπληρώσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ότι αφορά την άσκηση της θήρας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για τον ρόλο και το πολύτιμο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αλλά και για τα προβλήματα του κυνηγίου ή ακόμη και να βοηθήσουν στην επίλυση τους!

Δηλαδή, σ’ όσους επιθυμούν να αναβαθμίσουν συνολικά το γνωσιακό τους επίπεδο ως απαραίτητο εφόδιο – όπλο του Σύγχρονου Κυνηγού.

Το επίπεδο της επιμόρφωσης που έχουμε οραματιστεί φιλοδοξεί να εξελίξει τα προσόντα και τις δεξιότητες των εκπαιδευμένων κυνηγών καθώς και τον ρόλο τους σε παράγοντα και φορέα στον μεγάλο αγώνα για την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης του κυνηγίου.

μια κληρονομιά της σημερινής στις επόμενες γενιές… μια αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο…

 

LOGO HELENIC HUNTING ACADEMY-small-1

με την υποστήριξη

K&Fysi-(180-64)
about-(142-110)
GO outdoor-(150-150)
logo_goOutdoor-(180-100)
knf-(180-36)